ten, Apparaten, Maschinen und Anlagen
ausschlaggebend. Die Basis hierzu bilden
gesetzliche Regelungen wie die Maschi-nenrichtlinie
und Lebensmittelhygie-neverordnung
sowie die EHEDG-Richt-
linien. Diese Vorgaben zielen auf kon-struktive
Maßnahmen, etwa Toträume,
Hinterschneidungen, Vertiefungen und
Spalten zu vermeiden.
Fremdkörper in Lebensmitteln sind eben-falls
häufig Anlass für Lebensmittelrückru-fe.
Inwieweit lassen sich diese mit aktuel-len
Technologien verhindern?
Fremdkörper lassen sich mittels Inspek-tionssystemen
wie Metalldetektoren oder
Röntgengeräten nachweisen. Die konti-nuierliche
Dokumentation der Prüf- bzw.
Messdaten ist ein wichtiger Schritt im
Sinn der Rückverfolgbarkeit und eine
wertvolle Hilfe, um Fehlerquellen in der
Produktion aufzudecken und gezielte
Verbesserungsmaßnahmen einzuleiten.
Aber gegen Food Fraud schützen die
vorgenannten Maßnahmen nicht. Wie
können die Hersteller hier für höhere
Lebensmittelsicherheit und Authentizität
sorgen?
Die klassischen Analyseverfahren sind zu
kompliziert, aufwändig und vor allem zei-tintensiv.
Deshalb erlauben sie lediglich
stichprobenartige Untersuchungen. Der
Kampf gegen Lebensmittelbetrug erfor-dert
jedoch flexible, hinreichend genaue
und vor allem schnelle Prüfmethoden für
den mobilen, wie auch kontinuierlichen
Inline-Einsatz. Ein Beispiel hierfür ist die
nichtinvasive NIR-Spektroskopie. In der
Wareneingangskontrolle lassen sich da-mit
Qualität und Identität der angeliefer-ten
Waren innerhalb weniger Sekunden
überprüfen, selbst bei Produkten in Glas-
oder Tray-Verpackungen. www.vdma.org
be overwhelmingly traced back to human
negligence, less frequently to technical
failure. And, unfortunately, there are black
sheep in every sector, who deliberately
flout the legal regulations with thoroughly
criminal energy, in order to gain advan-tage
for their business. In effect it amounts
to food fraud.
How can we exclude the risks of microbio-logical
contamination – or at least reduce
them?
The meat-processing industry remains
heavily dependent on manual handling.
As a result, people continue to be the
greatest hygiene risk as far as the trans-mission
of germs throughout the value-creation
chain is concerned. Principally
in areas where there is direct contact
between the workforce and the products.
An important step towards greater food
safety, therefore, is to replace manual ac-tivity
with automated processes as exten-sively
as possible. One example of this is
the fully automated portioning and inser-
tion of fillets, steaks and cold cuts into the
packaging by means of dispensing units
and industrial robots.
Reducing human input into the process is
one approach. What technical measures
can be taken, in addition, to avoid conta-mination
of meat and sausage products
from microbial germs?
First and foremost, consistently applied
hygienic design of appliances, apparatus,
machines and plant is absolutely crucial
in maintaining hygiene. The basis for this
is formed in statutory regulation, such
as the machinery guidelines and food hy-giene
regulations, as well as the recom-mendations
in the guidelines set out by
the EHEDG. These prescriptions aim at
essentially constructive measures. It is all
about avoiding dead spaces, undercuts,
depressions and crevices, because that is
where the remains of products are most
likely to collect and provide the ideal
breeding ground for microbial infestation.
Foreign bodies in food are also often the
cause of recalls. To what extent can these
be prevented with the technologies that
are available today?
Foreign bodies can be picked up by
means of an inspection system with, let‘s
say, metal detectors or X-ray equipment.
Metal detectors are an efficient and cost-effective
way of picking out ferrous and
non-ferrous metals, as well as plastics or
plastic film containing metallic powder, in
both food and packaging. More frequent-ly
than metallic foreign bodies, however,
it is things like stones, glass, bone or plas-tics
that appear in products. And this is
where X-ray technology can be used, as it
offers a broad spectrum of tests for almost
all types of foreign body.
But all these measures do not protect us
against food fraud. How can manufactur-ers
ensure greater food safety and authen-ticity
in this area?
Another component of the guarantee of
greater food safety and protection from
food fraud is technological analysis. Tra-ditional
analytic procedures are too com-plicated,
laborious and, above all, time-consuming.
The fight against food fraud,
on the other hand, demands flexible,
sufficiently accurate and above all rapid
testing methods that are mobile and can
be used continually in-line. One example
of this is non-invasive NIR spectroscopy.
Quality and identity of goods delivered
can be monitored in a few seconds as they
are checked in, even with products pa-ckaged
in glass or trays. www.vdma.org
Qualität zeigt sich im Detail
Leicht angeschrägt durchlaufen die Kisten den
Waschtunnel. Das Wasser kann besser ablaufen,
es bleibt dort, wo es hingehört: in der Maschine.
Sie sparen Wasser, Trockenzeit und Energie.
KITZINGER Maschinenbau GmbH
Altholzkrug 9, 24976 Handewitt
Fon 0461 95366, Fax 93286
info@kitzinger-gmbh.de
www.kitzinger-gmbh.de
Schräg läuft ’s besser
Besuchen Sie uns
auf der IFFA
Halle 8, Stand D.02
Vorschau
Preview
/www.kitzinger-gmbh.de