Foto: EFSA, Colourbox.de/Igor Stramyk/Fahroni/Apichart
Antibiotika-Resistenz
Antibiotic resistance
Immer noch gefährlich
Die Antibiotika-Resistenz von Salmonella- und Campylobacter-Bakterien ist nach wie vor hoch.
Still dangerous
Salmonella and Campylobacter
continue to show high levels of
antibiotic resistance.
Antibiotic resistance in Salmonella
and Campylobacter bacteria is still
high, says a new report by the Eu-ropean
Centre for Disease Prevention and
Control (ECDC) and the European Food
Safety Authority (EFSA). Campylobacte-riosis
was the most reported zoonosis in
the EU in 2020 and the most frequently re-ported
cause of foodborne illness. Campy-lobacter
bacteria from humans and poultry
continues to show very high resistance to
ciprofloxacin, a fluoroquinolone antibiotic,
that is commonly used to treat some types
of bacterial human infection.
Increasing trends of resistance against the
fluoroquinolone class of antibiotics has
been observed in humans and broilers for
Campylobacter jejuni. In Salmonella En-teritidis,
the most common type of Salmo-nella
in humans, increasing trends of re-sistance
to the quinolone/fluoroquinolone
class of antibiotics were observed. In ani-mals,
resistance to these antibiotics in
Campylobacter jejuni and Salmonella En-teritidis
were generally moderate to high.
However, despite the increasing trends
of resistance against certain antibiotics,
simultaneous resistance to two critical-ly
important antibiotics – remains low for
E. coli, Salmonella and Campylobacter in
bacteria from both humans and food-pro-ducing
animals.
Decline in many EU countries
A decline in resistance to tetracyclines
and ampicillin in Salmonella from humans
was observed in nine and ten countries,
respectively, over the period 2016 to 2020,
and this was particularly evident in Salmo-nella
Typhimurium. Despite the decline,
resistance to these antibiotics still remains
high in bacteria from both humans and
animals.
Furthermore, in more than half of the
European Union countries, a statistically
significant decreasing trend in the preva-
lence of extended-spectrumβbeta lactama-se
(ESBL)-producing E. coli was observed
Einem aktuellen Bericht des Europä-ischen
Zentrums für die Prävention
und die Kontrolle von Krankheiten
(ECDC) und der Europäischen Behörde für
Lebensmittelsicherheit (EFSA) zufolge ist
die Antibiotika-Resistenz von Salmonella-
und Campylobacter-Bakterien nach wie
vor hoch. Campylobacteriose war 2020 die
am häufigsten gemeldete Zoonose
in der EU und die häufigste
Ursache für lebensmittel-bedingte
Krankheiten.
Campylobacter-Bak-terien
von Men-schen
und Geflü-gel
zeigen nach
wie vor eine
sehr hohe Re-sistenz
gegen
Ciprofloxacin,
ein Fluorchi-nolon-
Antibio-tikum,
das üb-licherweise
zur
Behandlung ei-niger
bakterieller
Infektionen beim
Menschen verwen-det
wird.
Bei Menschen und Mast-hähnchen
wurden zunehmen-de
Resistenzen gegen die Fluorchi-nolon-
Klasse von Antibiotika bei Campylo-bacter
jejuni beobachtet. Bei Salmonella
enteritidis, der häufigsten Art von Salmo-nella
beim Menschen, wurden zunehmen-de
Resistenzen gegen die Antibiotikaklasse
Chinolon/Fluorochinolon be-obachtet.
Bei Tieren war
die Resistenz gegen
diese Antibiotika
bei Campylo-bacter
jejuni
und Salmo-nella
im All-gemeinen
mäßig bis
hoch. Trotz
der zuneh-menden
Resisten-zen
gegen
bestimmte
Antibiotika ist
die gleichzeitige
8 2/2022
/Igor