auf Temperatur gebracht
Mit dem Mikrowellentunnel der TMW-Modellreihe können gefrore-ne
Blöcke in wenigen Minuten von -20°C auf auf eine Temperatur
von -4°C/-2°C gebracht werden. Sie sind für Kapazitäten von 2,5 bis 12 t/
Stunde ausgelegt. Dieses Verfahren ermöglicht ein leichtes und schnelles
Schneiden, Zerhacken und Zerkleinern der Blöcke ohne Produktverlust. Für
mittelständische Betriebe stehen die Batch Mikrowellenanlagen AMW 100
und 200 (915 MHz Temperierung) für kleinere Kapazitäten im Portfolio. Sie
temperieren in wenigen Minuten durchschnittlich zwischen 150 bis 350 kg/
Stunde gefrorene Fleisch- Geflügel- oder Fischblöcke auf ca. -4°C/-2°C. Es
können auch zwei Blöcke gleichzeitig bearbeitet werden. Die Anlagen sind
sehr kompakt und auch für Leistungen von 800 bis 2.000 kg/Stunde verfügbar.
Spektrum etablierter Technologien zur Isolierung
von Molkenbestandteilen und zur Weiterverar-beitung
der gewonnenen Inhaltsstoffe zu flüssi-gen
Natürliche Alternativen
Den Membrantrennverfahren kommt dabei
eine Schlüsselrolle zu, allen voran der Ultrafiltration.
Damit lässt sich Molkenprotein bis 35
% aufkonzentrieren. Für Proteinisolate bis 90 %
wird die Molke mittels Mikrofiltration vom Fett
befreit. Laktose und Mineralien wie Calcium
und Phosphor lassen sich durch Nanofiltration
oder Umkehrosmose aus dem Permeatstrom
der Proteinisolation gewinnen. So entstehen
durch die geschickte Kombination dynamischer
Filtrationsverfahren angereicherte Produkte, die
die hochwertigen Bestandteile in gewünschter
Konzentration enthalten.
Neben den Membranfiltrationsverfahren hat
sich die Seperatortechnologie als ein weiteres
Upcycling-Verfahren etabliert. Ihre Stärken spielt
sie unter anderem bei Lecithinen aus, die bei
der Verarbeitung von Sojabohnen, Sonnenblu-menkernen
und Rapssamen als Nebenprodukte
anfallen. Die fettähnlichen Stoffe werden in der
Lebensmittelindustrie als natürliche Alternativen
für synthetische Emulgatoren und Stabilisatoren
geschätzt. Um das Lecithin zu gewinnen, kom-men
hochtourige Separatoren zum Einsatz, die
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is resource-friendly and ecological. On the other
hand, the biomass contains a multitude of
Auf der Anuga FoodTec
wird Sairem Neuheiten
im Bereich seiner Batch
Mikrowellenanlagen und
Mikrowellentunnel
vorstellen.
Besuchen Sie uns auf der Anuga FoodTec: Halle 6.1, Stand A29
www.sairem.com
und pulverförmigen Produkten.
Lecithin und Rohöl trennen.
www.global-competence.net/food
that arise in partly large volumes while process-ing
vegetable and animal-based raw materials
ANZEIGE
Schnell
protein isolation by means of nanofiltration or
reverse osmosis. In this way, by cleverly combin-ing
dynamic filtration methods enriched products
can be produced that contain the high-quality
components in the desired concentration.
In addition to the membrane filtration method,
the separator technology has also established
itself as a further upcycling method.
Among others its strengths lie
in lecithin, which occurs as a
by-product when soya beans,
sunflower seeds and rape
seeds are processed. The
lipids are highly appreci-ated
in the food industry
as a natural alternative
to synthetic emulsifiers
and stabilisers. High-speed
separators that separate the
lecithin and raw oil have to be
implemented to recover lecithin.
Focus on resources
The outlook of Anuga FoodTec demonstrates that
like recycling, upcycling - the transformation of
industrial by-products into important substan-.
ces - has firmly established itself in the industrial
environment of food production. The machines
presented at the Cologne fair grounds can al-ready
be integrated into all common processes.
Rising prices for raw materials and a worldwide
growing ecological awareness demand the friend-ly
and efficient handling of natural resources.
The opening conference “Resource efficiency -
challenges and opportunities” which is taking
place at the Cologne fair grounds on 20 March
2018 picks up on these aspects. An additional
expert forum on 22 March 2018 is dedicated
to the theme of upcycling and the use of
by-products. www.global-competence.net/food
sub-stances that can be implemented as ingre-dients
for new foodstuffs. Modern machinery
and innovative methods for the recovery and
upgra-ding of by-products are of particular
interest here.
Waste material? Superfood!
The initial starting point of every
upcycling strategy is always the
homogeneous separation of
the arising vegetable and
animal-based secondary
raw
materials. Whey is a prime
example
of successful
upcycling. The former
waste product that arises
in large volumes during
the
production of curd cheese
and cheese is turned into cov-eted
superfoods that no longer
just create added value in fitness
studios.
Thanks to its protein, vitamin
and mineral content, the popular ingredient is
in the meantime added to puddings, drinks and
smoothies - and it is also implemented as
a demineralised concentrate in baby food.
Numerous exhibitors will be presenting a wide
spectrum of established technologies
for the
isolation of whey components and for the fur-ther
processing of the recovered ingredients into
liquid and powder products.
Natural alternatives
The membrane separation method plays a key
role, especially ultrafiltration. It allows the whey
protein to be concentrated by up to 35%. In
protein isolates up to 90%, the whey is freed
from the fat by means of microfiltration. Lactose
and minerals like calcium and phosphorus can
be recovered from the permeate flow of the
EXHIBITION PREVIEW
MESSE VORSCHAU
Foto: Koelnmesse, Harald Fleissner