PEAS WITH
Amidori produces vegetable
meat alternatives and
controls the operation
via an ERP system.
Water, pea protein and fibres, spi-ces
and spice extracts, rapeseed
oil, oat flour, potato starch and
salt - these are the basic ingredients for a
soy-free meat alternative from Amidori
Food Company. It was the master butcher
Friedrich Büse, of all people, who came up
with the idea for this promising product.
In 2015 he founded Amidori in
Stegaurach near Bamberg with the
Wedel family.
“Our products help to reduce the
consumption of natural resources,“
says Büse. Together with the Fraun-hofer
Institute for Process Engineering and
Packaging, he developed a method for the
production of plant-based food and built
two production plants near Salzburg and
Bamberg.
Winweb supplies the suitable ERP sys-tem
winweb-food, which was designed,
among other things, for the meat industry:
“Amidori has similar production steps and
guidelines, for example for traceability, as
a meat company,“ says Winweb Managing
Director Willi von Berg, “it was therefore
not so difficult for us to adapt to the special
requirements.“
Weighing, mixing, processing
First, the raw material orders are emailed
to the suppliers via the ERP system. In the
production in Wals, Austria, the ingredients
ordered from all over Europe are checked
and provided with a batch number at
goods receipt. The protein powder is then
weighed, mixed with all ingredients and
processed in the extruder with oil and water
under heat and pressure.
After cooling down, natural products are
cut from the raw material as strands or
plates, reported as finished in the system
and cooled or frozen. A forwarding agency
delivers just in time from Austria to Stegau-rach
in order to be able to process customer
orders appropriately.
ERBSEN
MIT SYSTEM
SYSTEM
Amidori produziert pflanzliche Fleischalternativen
und steuert den Betrieb über ein ERP-System.
Wasser, Erbsenprotein und -fasern, Ge-würze
und Gewürzextrakte, Rapsöl,
Hafermehl, Kartoffelstärke sowie
Salz – das sind die Grundzutaten für die soja-freie
Fleischalternative von der Amidori Food
Company. Mit Friedrich Büse kam ausgerech-net
ein Fleischermeister auf die Idee für dieses
zukunftsträchtige Produkt. Mit der befreunde-ten
Familie Wedel gründete er Amidori 2015 in
Stegaurach bei Bamberg.
„Unsere Produkte tragen dazu bei, dass der
Verbrauch natürlicher Ressourcen reduziert
wird“, betont er. Dafür hat er zusammen mit
dem Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik
und Verpackung eine Methode zur Herstellung
von Lebensmitteln auf Pflanzenbasis entwickelt
und zwei Produktionsanlagen in der Nähe von
Salzburg und bei Bamberg gebaut.
Winweb liefert dazu das passende ERP-Sys-tem
winweb-food, das unter anderem für die
Fleischwirtschaft konzipiert wurde: „Amidori
hat ähnliche Produktionsschritte und Richtlinien
„Wir verarbeiten unsere Produkte so,
wie es unsere Kunden wünschen,
müssen daher sehr flexibel sein.“
Christian Wicht, Head of Production, Amidori
beispielsweise zur Rückverfolgbarkeit wie ein
fleischverarbeitender Betrieb“, sagt Winweb-
Geschäftsführer Willi von Berg, „daher war es
für uns nicht so schwer, uns auf die speziellen
Anforderungen einzustellen.“
Verwogen, vermengt, verarbeitet
Zunächst werden die Rohstoffbestellungen über
das ERP-System an die Lieferanten gemailt. In Continue reading on page 18
Foto: Colourbox.de, Winweb
DIGITAL PRODUCTION
DIGITALE PRODUKTION
16 5 / 2019