These skinners, with cutting widths of 400
millimeters are developed as premium machines
and allow both fully automatic and manual
derinding.
Automatic and user-friendly
The combination machines ASB 400 and 600
can be used to manually (or in belt mode)
remove the rind from all parts of a pig. The
machines essentially differ in that the ASB 400
has an infeed belt as well as a fixed pressing
roller with large pressing wheels, and is considered
as a space-saving marvel. In addition to
the infeed belt, the ASB 600 is equipped with
two operating speeds as standard; optionally, a
discharge belt can also facilitate the work. For
that purpose,
Weber has developed a draw roller technology
using height-adjustable pressing rollers in order
to ensure that the rind is perfectly drawn in.
The flat parts such as cheek, belly, back fat,
fat covering the shoulder and bacon can be
reliably derinded using the automated belt
mode. „Open“ operation, in turn, is intended
for all round parts such as ham, shoulder or
knuckle.
User-friendly and durable
The ease of use of the Weber skinner solutions
becomes even clearer during actual operation.
Derinders such as the ASB 600 are designed to
be as ergonomic as possible as well as having
maximum functionality. This demand has
resulted in the integrated crate shelf and in the
mobility of the machine with its swivel
castors. The derinding process
itself is so precisely coordinated
that the rinds can be removed
almost without any
residues. The high-performance
AMS 533 skinner.
allows the blade to have
product-specific fine
adjustment so that even
larger parts are perfectly
separated from the
tendons and skin tissue
without losing valuable
lean meat in the process.
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Thorsten Sienk
terscheiden sich im Wesentlichen darin, dass
die ASB 400 über ein Zuführband sowie eine
starre Andrückwalze mit großen Andrückrädern
verfügt und als platzsparendes Multitalent gilt.
Die ASB 600 ist neben dem Zuführband serienmäßig
mit zwei Bearbeitungsgeschwindigkeiten
ausgestattet; optional kann zudem ein Abführband
die Arbeit erleichtern. Das Unternehmen
entwickelte dazu eine Zugwalzentechnik mit
höhenverstellbaren Andruckwalzen, um den
perfekten Einzug der Schwarte sicherzustellen.
Per automatisiertem Bandbetrieb lassen sich
flache Teilstücke wie Backe, Bauch- und
Rückenspeck sowie Deckelfett von Schulter und
Schinken sicher entschwarten. Der „offene“
Betrieb ist für runde Teilstücke wie Schinken,
Schulter oder Eisbein gedacht.
Sicher und sauber
Professionell und effizient entschwarten heißt,
dass die Weber-Skinner durch saubere Arbeitsergebnisse
und ein wirksames Hygienic Design
überzeugen. Die sowohl nach funktionalen
als auch hygienischen Aspekten konzipierte
Bauweise verkürzt Reinigungszeiten in fleischverarbeitenden
Betrieben signifikant. Folglich
steigen Produktivität und Wirtschaftlichkeit –
ohne Einbußen bei der Hygiene. „Effiziente Reinigungsabläufe
tragen mit dazu bei, dass unsere
Kunden in Handwerk und Industrie beste Ergebnisse
erzielen“, unterstreicht Wilfried Wittkamp,
Leiter des Produktbereichs Skinner bei Weber
Maschinenbau.
Bedienerfreundlich und belastbar
Noch deutlicher wird die leichte Bedienbarkeit
dieser Skinner-Lösungen während des Betriebs.
Entschwartungsmaschinen wie die ASB 600
sind parallel zur Funktionalität auch auf maximale
Ergonomie ausgelegt. Dieser Anspruch
mündet etwa in der integrierten Kistenauflage
oder der Mobilität der Maschine durch Lenkrollen.
Der perfekte Einzug der Schwarten erleichtert
den Mitarbeitern zudem die Arbeit. Der Entschwartungsprozess
ist so präzise abgestimmt,
dass sich die Schwarten fast ohne Rückstände
abnehmen lassen. „Wir stellen damit sicher,
dass sie sich ohne nennenswerten Fettanteil
zu Wurstspezialitäten oder Gelatine weiterverarbeiten
lassen“, erklärt Wilfried Wittkamp.
Diese Präzision erreicht auch eine weitere Lösung,
die für die äußere Veredlung im Einsatz
ist: die Entvliesmaschine vom Typ AMS 533. Sie
ermöglicht eine produktspezifische Feineinstellung
der Klinge, sodass auch große Teilstücke
wie Oberschalen vom Rind perfekt von Sehnen
und Vliesgewebe befreit werden ohne dabei
wertvolles Magerfleisch zu verlieren.
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Thorsten Sienk
Die Skinner der Baureihe
ASB 400 und 600
(im Bild mit Zu-
und Abführband)
lassen sich als Kombi-
maschinen flexibel einsetzen. /
The skinners in the ASB 400 and
600 series (here with infeed
belt and discharge belt in the
picture) can be used flexibly as
combination machines.
Kompakt gebaut und mobil: Rollen
machen es einfach, die Fleisch-
verarbeitungsmaschinen – hier
den Entvlieser vom Typ AMS 533 –
dahin zu schieben, wo er gerade
gebraucht wird. /
Compact and mobile design: Castors
make it easy to push the meat processing
machine – here the AMS 533
skinner – where it is going to be used.
Continued from page 46
On social media, people are posting like crazy
– in particular when the subject in question is
finely prepared food on the plate in front of
them. In this regard, it is above all the growing
party of grill lovers who are not restricted to
just revering a steak successfully grilled to perfection.
Finely prepared pieces of beef, lamb or
pork are the undressed stars of lavish satisfaction
– gladly hung for a lengthier piece of time.
In view of the need to communicate what
is currently frying in the pan or is soon to be
landing on the grill, pleasing the eye is more
and more swaying the decision to purchase
what is on the butcher‘s counter. As a result,
the industrial sector and manual trades are
wise to invest in the processing of their products.
The processing of pork is particularly characterized
by the removal of rind and the skinning
of parts. For these tasks, Weber has developed
a portfolio of derinder and skinning
machines in terms of output
and functionality. Consolidated
to form the
Skinner product group,
the specialist in
high-performance
cutting technology
from Breidenbach
in Hessen is thus
providing tailor
made solutions
for professional
and reliable carving
processes. This claim
becomes clear when
looking at the conception
for the ASB 400 and ASB 600.
SKINNER-TECHNIK
SKINNERS
2 / 2018 47
Foto: Weber Maschinenbau