PREISTRÄGER 2018 / AWARDEES 2018
Kategorie Automatisierung / Category Automation
Albert Handtmann Maschinenfabrik GmbH & Co. KG
Kategorie Lebensmittelsicherheit / Category Food Safety
Tomra Sorting Solutions Food
Kategorie Qualitätsmanagement / Category Quality Management
Günther Maschinenbau GmbH
Kategorie Räucher- und Klimatechnik / Category Smoking and Air Conditioning
Fessmann GmbH & Co. KG
Kategorie Verarbeitungsmaschinen / Category Processing Machines
Inotec GmbH
Kategorie Verpackungstechnik / Category Packaging Technology
Webomatic Maschinenfabrik GmbH
eine Sensorik dieser Art würde man fehlerhafte
Produkte erst in der Endabnahme, mögliche Brüche
von Nadeln sogar erst bei der Reinigung des
Nadelbalkens oder noch später erkennen.
Kategorie Räucher- und Klimatechnik
Mit der Entwicklung des F-Loaders schuf
Fessmann eine Lösung für die Rauch- und Klimaanlage
TF 4000 und nutzte dabei eigenes
Know-how anstatt dem eines Roboterherstellers.
Der F-Loader besteht aus einer Be- und
Entladeeinheit, die auf beiden Seiten der TF
4000 platziert und durch ein Stockrückführband
verbunden sind, sodass ein geschlossener
Kreislauf entsteht. Er ist mit allen Füllertypen
kompatibel und kann leicht an bestehende
n(Fremd-)Anlagen nachgerüstet werden. Vom
Füller bis zur Weiterverarbeitung der fertigen
Produkte kommt das System komplett ohne
menschliches Eingreifen aus. Durch seine kompakte
Bauweise ist es wartungsfreundlich,
modular erweiterbar und hygienisch.
Kategorie Verarbeitungsmaschinen
Den zweiten Fleischerei-Technik Award nach
2013 gewann Inotec. Ausgezeichnet wurde die
Entwicklung des Mischers IKVM 500 VAC, der
mit 200- oder 300-l-Wagen beschickt werden
kann. Das Mischen erfolgt über die patentierte,
schonende und schnelle VarioMix-Technik,
wobei mit zwei separat angetriebenen Spiralwellen
gearbeitet wird. Ein punktgenau einstellbares
Vakuum ermöglicht es, zusammen
mit der Inotec Process Sequence Control, auch
Schinken damit zu massieren. Für verschiedene
Produktviskositäten kann der Kippwinkel eingestellt
werden. Ein weit schwenkbarer Trog sorgt
für eine bestmögliche Entleerung sowie leichtes
Reinigen nach jeder Charge. Der Antrieb mit
Getriebemotoren verhindert eine Kontamination
des Endproduktes mit Hydrauliköl.
Kategorie Verpackungstechnik
Ihre Premiere als Preisträger des Fleischerei-Technik
Awards feierte die Webomatic Maschinenfabrik.
Im Jahr ihres 60. Bestehens ist dies eine besondere
Ehre. Ausgezeichnet wurde eine auf der Anuga
FoodTec erstmals präsentierte Neuentwicklung,
die Schalensiegelmaschine/Traysealer TL 650, die
CHAMPIONS
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publishing management as well as long-standing
technical authors. Taking into account the
factors of quality improvement, cost reduction,
sustainability and effective process design, the
best innovations were determined from the
entries.
Category Automation
For the second time after 2016, Albert
Handtmann Maschinenfabrik got the award,
now for the new GS 300 grouping system,
which is suitable for automated storage of fresh
sausage in trays. The system is a complete solution
for automatically grouping and inserting
fresh sausages in natural, collagen or alginate
casing and replaces a manual working method.
It is versatile and allows the customer to process
a varied product portfolio with one system.
Category Food Safety
With this award, the jury honored Tomra
Sorting Solutions Food for the development
of the FatScan analysis system. It carries out a
sensor-based analysis of the fat content of fresh
and frozen beef or pork. The device helps meat
processing companies to use raw materials even
more efficiently and thus to achieve higher margins.
The meat is analysed with the same high
accuracy using the specially developed transfection
technology. In-line fat analysis eliminates
the need for permanent sampling, reducing
potential sources of error and avoiding costly
downtime.
Category Quality Management
For the first time, Günther Maschinenbau was
awarded for the development of needle bridges
with integrated needle breakage detection for
the injection of meat products. Several sensors
in the hold-down device of the needle bridges
detect possible problems and how far the brine
flow corresponds to set paameters. If a needle
blocks, bends or breaks, this can be seen
directly on the control unit. With the help of
the Günther-pilot software, the condition of
the needles can be documented.
Category Smoking and air conditioning
With the development of the F-Loader,
Fessmann created a solution for its TF 4000
smoke and air conditioning system and used
its own know-how instead of that of a robot
manufacturer. The first components of it were
on display at IFFA 2016, the development was
completed in 2017. The F-Loader consists of a
loading and unloading unit placed on both sides
of the TF 4000 and connected by a stick return
belt to form a closed circuit.
Category Processing machines
Inotec won its second award after 2013. The
development of the IKVM 500 VAC mixer,
which can be fed with 200 or 300 litre trolleys,
was awarded. Mixing is carried out using the
patented, gentle and fast VarioMix technology,
whereby two separately driven spiral shafts are
used. A precisely adjustable vacuum, together
with the Inotec Process Sequence Control, also
makes it possible to massage ham. The tilting
angle can be adjusted for different product
viscosities. The drive with geared motors eliminates
the possibility of contamination of the end
product with hydraulic oil.
Category Packaging Technology
Webomatic Maschinenfabrik celebrated its
premiere as the winner of the Meat Techno-
logy Award. In the year of its 60th anniversary,
this is a special honor. The new development
presented at the fair for the first time, the tray
sealer TL 650, which also packs trays under the
so-called Protrude Skin, was awarded. New
on the machine: Since each tool is created
individually according to tray type, the rule
applies to one tool per tray type. This allows the
same Skin2 tray and MAP applications to pack
with the same tool. A separate tool is required
for Protrude Skin applications; the TL 650-duo
line model processes smaller tray formats in
two lanes. In addition, the PLC control system
is preparing the first steps towards Industry 4.0
with in-house programming.
The next Meat technology Awards will be
presented at IFFA in Frankfurt/Main in 2019.
auch Schalen unter dem sogenannten Protrude
Skin-Verfahren verpackt. Neu an der Maschine:
Da jedes Werkzeug individuell nach Schalentyp
erstellt wird, gilt die Regel: ein Werkzeug pro
Schalentyp. So kann sie Skin2- und MAP-Anwendungen
mit demselben Werkzeug verpacken.
Für Protrude Skin-Anwendungen ist ein eigenes
Werkzeug nötig, kleinere Schalenformate verarbeitet
das Modell TL 650-duo line zweispurig.
Die nächsten Fleischerei Technik Awards werden
2019 im Rahmen der IFFA in Frankfurt/Main vergeben.
mth
Allen Preisträgern herzlichen Glückwunsch!
30 2 / 2018
Foto: B&L MedienGesellschaft
EXHIBITION REVIEW
MESSE NACHSCHAU