changeovers. The family-run business
from Geldern in Germany was impressed
by the dual function of fat content analy-sis,
with an accuracy of up to 0.6%, and
the detection of foreign objects. Thanks
to optimised utilisation of the raw mate-rials,
the company is increasing its pro-ceeds
and making its products fit for ex-pansion
into the Asian market. Heinrich
Manten is active in the fields of slaughter,
quartering and processing. More than
450 employees slaughter approximately
20,000 pigs each week at the Geldern
facility and 600 cattle in Olpe, for the re-gional
and worldwide market.
Fat content: 0.6% accuracy
Foss specifies an accuracy of less than
1 % (simple standard deviation) for in-dividual
measurements. The validation
procedure carried out shows that, with an
accuracy of 0.6%, the MeatMaster II more
than complies with this specification. By
using this in-line analysis, the number
of quality assurance analyses previously
outsourced to an external laboratory has
been drastically reduced. As a result of
the excellent performance of the system,
the investment will already have paid for
itself within the second calendar year.
Using spherical dummy objects made of
rubber, bone, aluminium and glass, tests
have demonstrated that the MeatMaster
II can reliably detect the following for-eign
objects, down to the stated diame-ters,
on pork bellies:
• Glass: up to 3 mm
• Aluminium: up to 3 mm*
• Rubber: 8 mm
• Bone: 5 mm
*Other metals have a higher density and are
therefore easier to detect.
From other types of application, it is
known that other metals, stones and
further foreign objects can also be found
with reliability during the process.
Flexible and compatible
Whether dealing with cuts of meat with or
without bone, meat trimmings or minced
meat, fresh or frozen, in cardboard boxes,
in E2 meat crates, or loose on the conveyor
belt: in addition to measuring fat-content
and detecting foreign objects, the device
also determines weight and dimensions,
for the classifi cation of pork bellies, for
example. The system can analyse up to
38 t of meat per hour, in real time. It can
operate manually as a stand-alone unit or
as a fully integrated and automated sys-tem
for batch standardisation.
The MeatMaster II is a very flexible sys-tem
that can be assimilated with great
versatility into the production process.
It allows quick reactions to any changes,
such as product changeovers, at any time.
Since the MeatMaster II supports all of
the common communication protocols, it
can be easily integrated into master sys-tems
such as MES (Manufacturing Exe-cution
System)
wurden die zur Qualitätssicherung bis
dato notwendigen Analysen in einem
externen Labor stark reduziert. Bereits
im zweiten Kalenderjahr wird sich die In-vestition
aufgrund der Leistungsfähigkeit
des MeatMaster amortisieren.
Die Fremdkörperdetektion ist prozess-sicher
für Glas, Aluminium, Gummi,
Knochen, Metall etc. Mit kugelförmi-gen
Fremdkörper-Dummys variierender
Größe aus Gummi, Knochen, Aluminium
und Glas konnte nachgewiesen werden,
dass der MeatMaster II die folgenden
Fremdkörper auf Schweinebäuchen bis
zu den genannten Durchmessern pro-zesssicher
findet:
• Glas bis 3 mm
• Aluminium bis 3 mm*
• Gummi 8 mm
• Knochen 5 mm
*Andere Metalle haben eine höhere Dichte
und sind einfacher zu finden.
Aus weiteren Anwendungen ist bekannt,
dass andere Metalle, Stein und weitere
Fremdkörper ebenfalls prozesssicher ge-funden
werden.
„Durch die sehr genaue Fettgehaltsbe-stimmung
und die Fremdkörperdetek-tion
in einem Gerät können wir flexibel
auf verschiedene, schnell wechselnde
Anforderungen reagieren“, sagt Marcel
Manten, „exakte Werte in diesen beiden
Funktionen sind für uns auch strategische
Elemente auf dem Weg in neue Märkte,
die immer bessere Messungen voraus-setzen.
Deshalb freut es uns, dass sich
die Erwartungen in der Praxis bestätigt
haben.“
Flexibel und kompatibel
Ob Fleischteilstücke mit oder ohne Kno-chen,
-abschnitte oder Hackfleisch, frisch
oder gefroren, in Kartons, E2-Kisten oder
lose auf dem Förderband: Neben Fettge-halt
und Fremdkörper bestimmt das Ge-rät
auch Gewicht und Abmessungen, um
zum Beispiel Schweinebäuche zu klassi-fizieren.
Das System kann in Echtzeit bis
zu 38 t Fleisch pro Stunde analysieren. Es
wird sowohl als Stand-alone-Einheit zur
manuellen wie als voll integrierte, auto-matisierte
Lösung für Chargen-Standar-disierungen
genutzt.
Der MeatMaster II ist ein flexibles Sys-tem,
das sich vielfältig in den Produk-tionsprozess
einbinden lässt. Dadurch
kann jederzeit auf Veränderungen, bei-spielsweise
bei Produktwechseln, schnell
reagiert werden. Da das Gerät alle gän-
Der MeatMaster II durchleuchtet
die Fleischstücke. / The MeatMaster II
illuminates the meat pieces.
36 4/2017
Foto: Foss
Röntgenanalyse
X-ray analysis