Technische Gase
Technical gases
Linde is offering a new snow station,
specially developed for scattering dry
ice snow into the boxes. The snow is
made directly from liquefied CO2 of food
grade quality. The boxes are transported
through the machine on a conveyor belt
and are filled with dry ice snow in just a
few seconds.
Standards and guidelines
In order to be used in food products,
all dry ice, like all food additives, must
conform to high standards. ISO stand-ard
22000:2005 confirms that these re-quirements
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den Einfluss auf den Geschmack und die
Konsistenz des verarbeiteten Produktes.
Unter Trockeneis versteht man CO2 – um-gangssprachlich
auch Kohlensäure ge-nannt
– im festen Aggregatszustand. Es
entsteht, indem unter Druck verflüssigtes
CO2 sehr schnell entspannt wird.
Anders als normales Eis aus Wasser ver-dampft
Trockeneis völlig rückstandsfrei.
Es entsteht also keine Flüssigkeit, die
dem Kühlerzeugnis oder dessen Verpa-ckung
schaden könnte. Vor allem diese
Eigenschaft macht den Einsatz von CO2
für die Lebensmittelindustrie interessant.
Zudem entfällt bei der Kühlung mit Tro-ckeneis
das aufwendige Reinigen der
Wassereis-Bereiter.
Trockeneis in der Fleischindustrie
Zum Beispiel Mischprozesse bei der
Wurstproduktion, insbesondere beim
Kuttern, lassen sich durch die Zugabe
von Trockeneispellets exakt temperie-ren.
Im Unterschied zu herkömmlichem
Eis erhöht sich der Wasseranteil dabei
nicht. Das Produkt zeigt ein verbesser-tes
Eiweißverhalten und lässt sich bes-ser
schneiden. In geschlossenen Kut-tern
verdrängt das sublimierte CO2-Gas
prospect for the food industry. In addition,
when dry ice is used as a coolant, it is no
longer necessary to clean the ice maker.
Dry ice in the meat industry
For example, the addition of dry ice pel-lets
in sausage production, particularly
when cutting and mixing the meat, allows
the precise temperature to be reached. In
contrast to when regular ice is used, the
water content is not increased. The pro-duct
displays improved protein behaviour
and is easier to cut. In closed cutters, the
CO2 gas sublimates the atmospheric oxy-gen,
hindering the oxidisation processes.
Weisswurst manufacturers, in particular,
can take advantage of the light white co-
louring which occurs when the CO2 par-tially
disperses among the sausage ingre-dients.
Certified food grade dry ice pellets and
nuggets are also excellent for intralo-gistics
- meat or other ingredients, for
example, are packed into E2 boxes for
internal transportation and then covered
with dry ice. The cooling effect lasts for a
few hours without the need for any spe-cial
insulating devices, and the products
are not ruined by fluid residue.
Risco - PP RS920 Fleischerei 212x133 DE.qxp_Layout 1 12/04/17 17:05 Pagina 1
RS 920:
Revolutionäre
Hackfleischproduktion
Der RISCO RS 920 Hochleistungsportionierer
ist ein zukunftsweisendes Portioniersystem,
mit dem alle Arten von Hackfleisch in bester
Produktoptik hergestellt werden können.
Das Konzept aus kontinuierlichem Füllen
und Schneiden macht das RS 920 äußerst
gewichtsgenau und extrem schnell
(bis 220 Port./Min.)
Die Vorteile:
• Perfekte Produktoptik
• Geringe Verschleiß- und Wartungskosten
• Minimaler „Give-Away“
• Höchste Gewichtsgenauigkeit
• Füllwolf mit Servoantrieb
• Trenn- und Sortiervorrichtung
Risco GmbH
Vorstadtstr. 61-67 | 73614 Schorndorf | Tel. 07181/9274-0 | Fax 07181/9274-20 | info@risco.de
www.risco.de
Die innovative Lösung von RISCO zur Herstellung von Hackfleisch.
must be adhered to and
exceeded. It is the only certification
standard for food safety developed by
a global organisation (ISO).
The essential requirements consist of com-pliance
with the HACCP guidelines (Ha-zard
Analysis and Critical Control Points)
and communication between the par-ticipants
in the production chain. At the
same time ISO 22000 takes into account all
objects and materials that come into con-tact
with food stuffs (and other ingredi-ents),
e.g.: processing machines and trans-port
containers. The standard is relevant
for every link in the food stuffs chain: