Das Formsystem FS520 von Handtmann... ...eignet sich auch für Knödel.
Masse dann gründlich gemischt und geknetet. Continued from page 9
Der Austrag erfolgt über eine Kühldüse, in wel-cher
sich eine fleischähnliche Textur ausbildet
und diese „eingefroren“ wird. Es entsteht ein
fester Strang mit fleischähnlichen Fasern, der
dem nächsten Verarbeitungsschritt übergeben
werden kann.
Entwicklungen vielversprechend
Der Mintel Report Deutschland sieht bei al-len
Anstrengungen um gesunde Snacks noch
reichlich Luft nach oben. „Gesunde Neupro-duktentwicklungen
sind in diesem Bereich viel-
A prime example: Unilever Food Solutions
launches “The Vegetarian Butcher“ range for
the catering industry. The food company with
such well-known brands as Rama, Pfanni and
Langnese in its portfolio is thus expanding its
vegetarian range to include meat substitutes
for the first time. From vegan minced meat to
vegan chicken nuggets to vegetarian burger
patties: The range was developed for meat
lovers who like to avoid meat for reasons of
climate protection or health aspects, but who
do not want to compromise on taste.
“With the new product range, we can prove
to even hard-boiled meat fans that they do
not have to forego the taste experience with
meat-free dishes,“ explains Dirk Rogge, head of
Culinary Fachberatung in Germany. “In order to
round off the range and offer cooks a helping
hand, we have developed recipes around the
assortment of The Vegetarian Butcher in a long
test phase.“
Heavyweight alliance
The fact that the competition is not sleeping is
of course anything but a surprise. Beyond Meat
from California announced a three-year alliance
with Roquette in mid-January. Global heavy-weight
meets global pioneer, plant-based meat
meets plant-based ingredients
Ethan Brown, founder and CEO of Beyond
Meat, commented: “This latest agreement with
Roquette reflects Beyond Meat‘s commitment
to further scale the plant protein supply chain
as global demand for our products continues to
grow. Together with our supply chain partners,
including Roquette, we are driving innovation
and access to existing and new plant protein
raw materials.“ “This agreement with Beyond
Meat allows us both to continue writing the his-
versprechend“, findet Heidi Lanschützer, Food
& Drink-Analystin bei Mintel, „wenngleich
Hersteller auch einige Herausforderungen mit
einberechnen sollten, beispielsweise Rezeptver-änderungen.“
Hot Dogs von Moving Mountains
Die Generation Z etwa suche nach Lebensmit-teln,
die reich an Vitaminen und Mineralien sind
(30 Prozent der 16 bis 24-jährigen Befragten),
einen geringen Kaloriengehalt aufweisen (28
Prozent), die „5 am Tag“ erfüllen (23 Prozent)
und Proteine enthalten (19 Prozent). Denn: „Die
Deutschen mögen’s gesund.“
Christian Blümel
12 2 / 2020
Fotos: Handtmann, Moving Mountains
SNACKS AND TRENDS
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