Pro Tag werden in dem
neuen Werk von GCM etwa
5.000 Schweine geschlachtet
und zerlegt. / About 5,000 pigs
per day are slaughtered and cut
up at GCM’s new plant.
20 million residents. The 32,000-square-meter
plant, which many market experts see as
a revolution in the Latin American meat indus-try,
has been up and running since 2019. This
is because in Mexico, as in other countries on
the continent, meat products are usually frozen
and delivered by the pallet immediately after
production. With its strategy of producing
almost exclusively fresh meat, GCM is taking
a completely different approach.
Central to fresh production
The favorable location of the new plant should
help. The region around the city of Oriental in
the state of Puebla has a very good infrastruc-ture
to the 18 own pig farms and the GCM
feed factory. The water quality is high, there
is a large workforce, and the technical condi-tions
in terms of data communications such
as fiber optics and telephone lines are excellent.
“The most important component for success
is technology. Only through digitalization and
automation can we achieve the ambitious
performance targets of our fresh production.
We want to map the entire process chain digi-tally,“
says press spokesman Tito Tablada.
A look at the figures: Around 1.3 million pigs
are to be slaughtered, cut up and processed
each year - all under one roof. That corresponds
to a slaughter output of about 600 pigs per
hour or about 5,000 cut animals per day.
Achieving such volumes requires a well-func-tioning
combination of software systems,
machinery and equipment. GCM has chosen
many European market leaders when planning
the plant. In order for all areas to work efficient-ly,
it also needs enterprise software that can
manage the entire operation. Here, the choice
fell on CSB‘s Factory ERP. A decisive factor was
that this software can communicate with the
Group ERP as well as with the plants and
machines via standard interfaces. In addition,
the experience of the software specialist with
many successful new construction projects
in Europe, Russia, America and Asia was con-vincing.
Planning and control of processes
As the central nervous system of the meat
plant, the software handles all data man-agement,
all essential planning and control
functions. With all the associated benefits for
operations: a uniform database for employees,
a smooth flow of information between slaugh-tering,
cutting, processing and logistics, and
largely paperless process control.
For example, simulations created with the sys-tem
provide managers with real-time informa-tion
on production demand, customer orders,
inventory levels and capacity. The result: better
production planning, fewer changeovers and
downtimes, maximum inventory turnover and
optimal use of resources and capacity.
In cutting, the software enables fully automatic
recording and documentation of the weights
of rough cutting and cutting receipts. What‘s
more, in order not to interrupt the material flow
unnecessarily, software-supported information
points (I-points) in the cutting output ensure
that the right cuts are available in the right
order at the right destination lines. This distribu-tion
is carried out automatically by the system
on the basis of production planning and taking
into account the capacities at the individual
destinations. Economic transparency is ensured
at the end by the yield control, which compares
the theoretical yield with the actual yield.
Everywhere at the push of a button
The meat plant‘s technology concept also in-cludes
mobile store floor data collection, which
is designed to provide employees with the best
Die Vorteile der mobilen Datenerfassung und
-verarbeitung liegen auf der Hand. Der Wegfall
von Papier macht die Mitarbeiter produktiver, die
Fehleranfälligkeit ist deutlich geringer und weil
es keine Medienbrüche mehr gibt, ist sowohl
die Datenqualität als auch deren Verfügbarkeit
höher.
Nur zwei Sekunden
Wie bei allen Fleischverarbeitern hat das Thema
Rückverfolgbarkeit einen extrem hohen Stellen-wert
für GCM. Und zwar aus zwei Gründen:
Einerseits geht es um ein betriebliches Risiko-management,
mit dem die wirtschaftlichen
Konsequenzen von Rückrufen minimiert werden
können. Andererseits verlangen auch die Ge-schäftspartner
und nicht zuletzt die Verbraucher
gerade bei Fleisch immer mehr Daten über die
Produkte und deren Historie.
Beide Fälle fordern dem ERP-System immer
mehr ab. Was früher einfach als Produkt ver-kauft
wurde, muss heute mit Zusatzinformati-onen
gespickt sein und im Ernstfall blitzschnell
vom Markt genommen werden. GCM braucht
nicht mehr als zwei Sekunden, um die relevan-ten
Daten aus dem ERP-System zu bekommen.
Dieses Tempo ist nur zu erreichen, weil bereits
am Wareneingang die Daten aller Roh- und
Hilfsstoffe ins ERP-System gespeist und während
jedes einzelnen Herstellungsschritts elektronisch
mitgeführt werden. Dass die Daten online in den
Produktionsprozessen erfasst werden, vermeidet
unnötige Mehrarbeit und reduziert den Zeitauf-wand
für Dokumentation und Etikettierung.
Gute Nachrichten also nicht nur für die Pro-jektverantwortlichen
und die 1.400 Mitarbeiter
von GCM, sondern auch für die Einwohner von
Mexiko-Stadt – diese können sich auf hochwer-tiges
und sicheres Frischfleisch verlassen.
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SMART FACTORY
SMARTE FABRIK
34 5 / 2021
Fotos: CSB System/Granjas Carroll de México (GCM)
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