Manager Günter Spieker from Linde describes
the recipe for success.
This “good triangle” then showed its power
again in 2017, when the first freezer reached its
capacity limits despite a capacity of 2.3 million
litres of ice mass per year. Initially, a second
freezer was under discussion. But in the end, a
new, very large freezer proved to be the better
solution.
For the project, Yilmaz Dag liked to rely on
the competence of his proven partners again:
“I don’t want a headache - that’s why I want
everything from a single source. And Linde not
only takes care of frost technology, but also
tanks and pipes, for example.”
Huge and variable
The new freezer manufactured by Buse and
installed in spring 2018 is one of the largest
compact cryogenic spiral belt freezers in Ger-many,
if not in Europe. Put simply, it is a spiral
tunnel freezer.
This enables a high and continuous production
capacity with a small footprint. A specially de-signed
cold gas circulation and power-optimised
fans ensure even and rapid heat extraction
and thus very efficient use of the refrigerant.
Furthermore, the freezer is characterized by a
hygienic, maintenance-friendly and at the same
time robust design.
Belt widths, spirals and input and output direc-tions
can be varied according to the application
and optimized with regard to product quanti-ties,
space conditions and production processes.
At Gelato, the size of the ice containers in
particular required an appropriate design of the
free passage height in the shelves and thus the
height of the spiral conveyor freezer.
750 kg ice per hour
Depending on the production volume, the
journey of an ice box through the freezer takes
around one hour, which corresponds to a
capacity of around 750 kg/h. When it has left
the tunnel at the desired core temperature of
-18°C, it is transported back down a second
spiral conveyor and manually prepared for stor-age
and transport. Gelato uses pure food-grade
nitrogen from Linde’s Biogon® portfolio as
a refrigerant. It is supplied from a 49,000-l tank.
Smooth operation
After the initial practical experience, Gelamor
is completely satisfied with the new freezer:
“Installation and commissioning have worked
well, operation is running smoothly,” sums up
Managing Director and
Production
Manager Yilmaz Dag
and adds: “The capaci-ties
of our new freezer
have not yet been
exhausted - we could
therefore grow even
further.“
Marco Vörös
www.linde-gas.de,
www.gelamor.de
Als Kältemittel nutzt Gelato reinen Stickstoff in
Lebensmittelqualität aus dem Biogon®-Portfolio
von Linde. Die Versorgung erfolgt aus einem
49.000-l-Tank. /
Gelato uses pure food-grade nitrogen from Linde‘s
Biogon® portfolio as a refrigerant. It is supplied
from a 49,000-l tank.
Der von Buse Gastek gefertigte und im Frühjahr
2018 installierte neue Froster ist einer der größten
kompakten kryogenen Wendelbandfroster
in Deutschland. /
The new freezer manufactured by Buse Gastek and
installed in spring 2018 is one of the largest compact
cryogenic spiral belt freezers in German.
Marco Vörös,
Prospero Presse- und
Öffentlichkeitsarbeit
ifp Institut für Produktqualität
Produktproben aus einer Hand
Das ifp Institut für Produktqualität hat einen Onlineshop für Fleischereien und
andere Lebensmittelbetriebe ins Leben gerufen. Erstmals können Betriebe
nun Testboxen vom akkreditierten ifp-Prüflabor beziehen, die alle nötigen
Materialien für die Entnahme von Produkt- und Hygieneproben im Rahmen
der betrieblichen Eigenkontrolle enthalten. Die für die Probennahme benö-tigten
Hilfsmittel kommen so aus einer Hand. Betriebe, die Hackfleisch und
Fleischzubereitungen herstellen, sind verpflichtet, die in der Verordnung EG
2073/2005 festgelegten mikrobiologischen Kriterien nach einem vorgegebe-nen
Probennahmeplan einzuhalten. Für Hackfleisch bzw. Fleischzubereitungen
aus Schwein, Rind oder Geflügel zum Braten oder zum Rohverzehr bedeutet
dies eine wöchentliche Untersuchung von fünf Teilproben auf E. coli, Salmo-nellen
sowie die aerobe mesophile Gesamtkeimzahl. Ein gekühlter Express-
Rückversand und die Untersuchung im Labor sind im Service enthalten. Zudem
gibt es eine erweiterte Testbox, mit der auch Abklatsch- und Trinkwasser- bzw.
Scherbeneisproben genommen werden können. www.testen-lassen.de
18 4 / 2018 ICE PRODUCTION
EISPRODUKTION
Fotos: Linde/Stephan Redeker, Gelamor/FunsolutionS, privat, ifp Institut für Produktqualität