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surfaces, hands and clothing are sampled. Inves-tigations
of drinking water, as it is needed, can
be meaningful in the context of the self-control.
Imitation methods
Surface sampling should be performed after the
cleaning and disinfection procedure. The results
of the appropriate investigations should then
be communicated to the responsible employ-ees
in the company or to the external cleaning
companies. In the case of conspicuous results,
the causes should be determined.
• Was the cleaning by the personnel
insufficient?
• Were the correct products used with the
correct concentration?
• Are the cleaning utensils in order?
Many other questions may arise from the
results.
For the sampling of smooth surfaces, impres-sion
plates or so-called RODAC plates (Replicate
Organism Detection and Counting) or dip slides
with a solid culture medium are suitable. This
makes it relatively easy to check the correspond-ing
surfaces and assess the microbiological
condition.
The culture media are pressed directly onto the
surfaces to be sampled. Microorganisms that
are located there remain attached to the culture
medium. CASO agar is usually used for the total
bacterial count and VRBD agar for Enterobacte-riaceae.
RODAC plates contain a so-called de-in-hibitor
(neutralizing solution) which deactivates
residues of disinfectants.
Swab process
Uneven surfaces such as valves or outlet nozzles
can be wiped off with swabs. For wet or damp
surfaces the swab can be used without neutral-izing
solution. After sampling, the swab should
be transferred to this solution to inactivate any
disinfectants.
The swab method (semi-quantitative) can also
be used to detect specific pathogenic microor-ganisms
such as Listeria monocytogenes, Salmo-nella
or Cronobacter spp. on surfaces. Sponges
or sponge swabs are particularly suitable for
this purpose. If possible, large areas from
100 to 1,000 cm² should be sampled.
Hand imprint
Clean hands are essential in the production of
food and play a decisive role in product safety.
Apart from the fact that often not a sufficient
amount of disinfectant is used (3 to 5 ml should
be), the exposure time (at least 30 s) is not
always observed. Agar plates with a diameter of
15 cm should be used to check the efficiency of
hand disinfection. This is the only way to sam-ple
the entire palm of the hand. If possible, the
impression should be taken after the hygiene
sluice or the disinfectant dispenser. www.ladr.de
Tupferverfahren
Unebene Oberflächen wie Ventile oder Auslauf-stutzen
können mittels Tupfern abgestrichen wer-den.
Bei nassen oder feuchten Oberflächen ist der
Tupfer ohne Neutralisierungslösung verwendbar.
Nach der Probenahme sollte der Tupfer in diese
Lösung überführt werden, damit eventuelle Des-infektionsmittel
inaktiviert werden.
Das Tupferverfahren (semiquantitativ) kann
auch zum Nachweis von spezifischen pathogen
Mikroorganismen wie Listeria monocytogenes,
Salmonellen oder Cronobacter spp. auf Ober-flächen
verwendet werden. Schwämme oder
Schwammtupfer sind hierzu besonders geeig-net.
Nach Möglichkeit sind große Flächen von
100 bis 1.000 cm² zu beproben.
Handabklatsch
Bei der Herstellung von Lebensmitteln sind sau-bere
Hände unerlässlich und mitentscheidend
für die Sicherheit der Produkte. Abgesehen da-von,
dass häufig nicht die ausreichende Menge
Desinfektionsmittel verwendet wird (3 bis 5 ml
sollten es sein), wird auch die Einwirkzeit (min-destens
30 s) nicht immer eingehalten.
Für die Überprüfung der Effizienz der Händedes-infektion
eignen sich am besten Agar-Platten
mit einem Durchmesser von 15 cm. Nur so ist es
möglich, die gesamte Handfläche zu beproben.
Die Abklatsche sollten möglichst nach der Hygi-eneschleuse
oder dem Desinfektionsmittelspen-der
genommen werden.
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18 1 / 2019 PRODUCTION HYGIENE
PRODUKTIONSHYGIENE
Fotos: LADR