Foto: Van Hees
meat-free products such as vegan
bratwurst, Wiener and cold cuts
were produced. In May 2018, Van
Hees predicted that this would „be
ready for the market in two years
at the latest“.
Bleeding vegan
The meatless „bleeding“ burger
from Moving Mountains has
already arrived on the market.
British consumers are familiar with
Moving Mountains Burger because
it has attracted considerable
media attention (The Sun: „Best
vegan burger ever“) and recently
announced that it has secured
distribution in over 1,000 British
restaurants in only one year.
The success and rapid growth
in the UK makes expansion into
the rest of Europe a logical next
step for the company. A specta-
cular cooperation was therefore
announced at the end of January
2019: Jan Zandbergen from the
Netherlands, one of Europe‘s lar-
gest meat companies,
will be the
exclusive
supplier
for Moving
Mountains Foods‘
vegetable burger in the
EU (excluding the UK).
Moving Mountains has spent more
than three years developing a ve-
getable burger that sizzles, smells,
bleeds and tastes like meat. This in-volved
a team of leading scientists,
top chefs and farmers and more
than 500 test recipes. The main in-gredients
of the Moving Mountains
Burger are oyster mushrooms, pea,
wheat and soya proteins and oats.
The beetroot juice produces an
authentic „bleeding“, the addition
of vitamin B12 makes it nutritious.
„Its production requires significant-ly
less land and water and causes
less greenhouse gas emissions than
conventional meat production,“
ads Simeon Van der Molen, foun-der
of Moving Mountains. chb
Especially since many of these
headlines are primarily due to the
researchers‘ wooing for investors.
Gel and mycelium
Two German companies are also
following their very own paths.
Hydrosol from Ahrensburg has
developed a new stabilization and
texturing system with the help of
its Hydrotop High Gel 30. It allows
manufacturers of meat alterna-tives,
such as vegan nuggets, to
produce meat-like textures. From
the gel, oil and water, an emulsion
is produced which, when heated,
transforms into a firm meat ana-logue.
Dr. Carsten Carstens, Head
of Product Development Meat
and Sausages at Hydrosol, reveals
only one thing about the gel: „The
system is based on a coordinated
hydrocolloid fibre combination of
emulsifying and stabilising com-ponents.
High Gel 30 transforms
the rather fibrous structure of the
texture into a meat-like structure“.
In addition to the vegan nuggets,
companies can also use the gel to
make various other end products
from the meat substitute mass,
e.g. vegan burger roasts and meat-balls,
but also vegan schnitzels
with breadcrumbs.
Veganer Aufschnitt
von Van Hees. /
Vegan cold cuts from
Van Hees.
Van Hees from Walluf,
together with the University of
Giessen, has been researching
another meat substitute since
2015: a vegan bread topping
based on mushroom mycelium.
Dr. Alexander Stephan, a qualified
food chemist and master butcher,
has discovered that it is not the
fruiting body but the mycelium,
i.e. the subterranean fungal
plexus, which provides a protein
component like meat. The mesh is
cultivated in a biofermenter, then
cleaned, freeze-dried and ground
into powder. Mixed with natural
thickeners, spices, water and oil,
ANZEIGE
Attraktiv verpacken
Mit Traditionsbewusstsein auf dem Weg in die
Zukunft: Rebranding und Wachstum des Bochumer
Verpackungsmaschinenherstellers
WEBOMATIC zur IFFA 2019.
2018 beschloss die WEBOMATIC Maschinenfabrik GmbH
(Bochum), dass die Zeit reif sei für ein Rebranding, um den Wandel
des Unternehmens in den vergangenen 61 Jahren zu einer inter-nationalen
Unternehmensgruppe zu dokumentieren. Der Zeitpunkt
für die Präsentation des neuen „Feel and Look“ wird passend auf
das Datum der internationalen Leitmesse gelegt und mit Spannung
erwartet.
Begleitet werden diese Neuigkeiten vom starken Wachstum des Un-ternehmens,
das seit der Neugründung einer weiteren Tochterfirma,
der WEBOMATIC Austria GmbH, nun mit eigenen Repräsentationen
und Showrooms in vier europäischen Ländern (Deutschland, Öster-reich,
Rumänien, Polen) vertreten ist. Die neueste Niederlassung mit
Sitz in Salzburg wird vom branchenerfahrenen Verpackungsspezia-listen
Helmut Kottinger geführt und hat bereits die Geschäftstätig-keit
aufgenommen.
Auf der IFFA im Mai in Frankfurt am Main werden integrative Verpa-ckungsmaschinen
für die Industrie und Vakuumverpackungslösun-gen
für das wachsende Handwerk präsentiert. So werden mittlere
und große Verpackungs- und Schrumpflinien für das attraktive
Verpacken in Schrumpfbeuteln oder Tiefziehverpackungen, sowie
Schalensiegelmaschinen gezeigt.
Mit der Tiefziehmaschine ML-C 5600 lassen sich Verpackungen mit
Abzugslängen von bis zu 600 mm individualisieren und in Höchst-geschwindigkeit
erstellen.
Im Bereich der Schalensiegelmaschinen (Traysealer) stehen umfang-reiche
Konzepte für Prozesssicherheit und Ressourcenschonung für
sowohl industrielle, wie auch handwerkliche Kapazitäten: Die 2018
von der FT-Jury prämierte WEBOMATIC Multitool-Applikation und
das herausstechende WEBOMATIC
SCC sind nun für alle auto-
matischen Traysealer von
WEBOMATIC verfügbar.
Halle 11.1, Stand B40
WEBOMATIC®
Maschinenfabrik GmbH
Hansastraße 119
D-44866 Bochum
Tel: +49(0)2327 3099-0
Fax: +49 (0) 2327 3099-29
info@webomatic.de
www.webomatic.de