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Wurstproduktion
Sausage production
Oft geht es nicht ohne
Nicht-traditionelle Naturzutaten für Fleischprodukte:
So viel wie nötig, so wenig wie möglich?
Das übermäßige Verwenden von
Zusatzstoffen führt zu einer Ver-
unsicherung der Verbraucher be-züglich
der Lebensmittelsicherheit und
zur Suche nach alternativen Produkten.
Zusatzstoffe sind zweifellos notwendig,
wenn sie richtig und effektiv verwen-det
werden. Sie können die Eigenschaf-ten
des Lebensmittels verbessern, seine
Sicherheit gewährleisten, die Haltbarkeit
verlängern etc. – oft geht es nicht ohne.
Chemie kontra Naturzutaten?
In Fleischprodukten haben Zutaten viele
Funktionen: Sie bewirken und stabilisie-ren
Strukturen, verbessern Geschmack
und Aroma, reduzieren die Oxidation,
sorgen für Farbstabilisierung und ge-
Excessive use of additives leads to
consumer uncertainty about food
safety and the search for alterna-tive
products. Additives are undoubtedly
necessary if they are used correctly and
effectively. They can improve the proper-ties
of the food, ensure its safety, prolong
its shelf life, etc. – often it is not possible
without them.
Chemistry versus
natural ingredients?
Ingredients have many functions in meat
products: They cause and stabilize struc-tures,
improve taste and aroma, reduce
oxidation, provide color stabilization and
ensure shelf life and safety of the meat
product. However, these tasks can not
only be fulfilled by cleanly chemically
defined substances (with E number), but
also by alternative plant extracts.
All “chemical“ additives approved for
use in meat products are safe, none of
them are harmful to human health. Prob-lems
can only arise from excessive use.
Indirectly, the use of additives can also
mean that the proportion of primary raw
materials in the product is reduced and
It’s not that easy
Non-traditional natural
ingredients for meat products:
As much as necessary, as little
as possible?
Granatapfel
Hopfen
Ascorbinsäure
Rosmarin
Salbei
Moosbeere
10 6/2018