Stall- und Schlachttechnik mit Rohrbah-nen
und Fördersystemen lieferte Renner
Schlachthaustechnik aus Abtsgmünd.
Unter einem Dach
„Den ersten Kontakt zur Familie Röhrs
hatten wir vor etwa dreieinhalb Jahren.
Insgesamt war das eine sehr gute Zusam-menarbeit
und alle Wünsche des Kunden
wurden in die Planung eingearbeitet und
realisiert“, sagt Thomas Renner von Ren-ner
Schlachthaustechnik. Der Lieferum-fang
beinhaltete alles von der Lebendan-nahme
der Tiere bis hin zum Zerlegeband
die komplette Linie, also auch eine Stall-einrichtung
in tierschutzgerechter und
hygienischer Ausstattung, die es erlaubt,
Schweine und Rinder flexibel zu schlach-ten.
„Der Raum kurz vor dem Waren-ausgang
kann heruntergekühlt werden.
Durch eine mehrspurige Rohrbahn können
wir Tierhälften flexibel zur Auslieferung
bereitstellen und zugleich annehmen“,
erklärt Daniel Röhrs.
Vom lebenden Tier bis zum Endprodukt sei
alles nachvollziehbar. „Wir haben in die
Zukunft investiert. Das heißt, wir können
uns so neue Kundengruppen erschließen.
50 Schweine zusätzlich zu schlachten und
zu verarbeiten ist nun mühelos möglich“,
betont er. Geschlachtet wird montags und
freitags. Zu Wochenbeginn zwischen 4 und
8 Uhr 40 bis 60 Schweine, am zweiten Tag
ab 4:30 Uhr zwischen sechs und 15 Rinder.
Nicht nur für den eigenen Bedarf, sondern
auch für Direktvermarkter und Kollegen.
we again decided to expand and make
the company even more future-proof. The
goal was to make work processes more
productive again and create opportunities
for expansion. And better ergonomics for
the employees. This was no longer possible
in the old plant,“ Daniel Röhrs explains
the motives.
Planned by Lißner engineers & architects
from 2017, a two-story building including
office, administration and social wing was
created, with parking spaces as well as
paths for the delivery of the animals. The
area for slaughter, production and cutting
in the basement is about 1,600 m², the up-per
floor comes to 2,000 m². „The slaugh-ter
area alone accounts for about 20% of
the total area. Before, that was the size of
our entire production,“ reports the mas-ter
butcher. Renner Schlachthaustechnik
from Abtsgmünd supplied the complete
barn and slaughter technology with pipe
conveyors and conveyor systems.
Under one roof
„We had our first contact with the Röhrs
family about three and a half years ago.
Everything was a very good collaboration
and all the customer‘s wishes were incor-porated
into the planning and realized,“
says Thomas Renner of Renner Schlacht-haustechnik.
The scope of supply included eve-rything
from the live animal reception
to the cutting belt of the complete line,
i.e. also the barn equipment in animal wel-
fare and hygienic equipment, which allows
flexible slaughtering of pigs and cattle.
In order to familiarize himself with the
new slaughtering and cutting technology,
Daniel Röhrs visited some Renner projects
and worked there.
„The space just before the goods exit can
be cooled down. A multi-lane pipe con-veyor
allows us to flexibly prepare animal
halves for delivery and accept them at the
same time,“ explains Daniel Röhrs. From
the living animal to the end product eve-rything
is traceable. „We have invested in
the future, which means we can tap into
new customer groups. Slaughtering and
processing an additional 50 pigs is now
effortlessly possible,“ he emphasizes.
Slaughtering takes place on Mondays and
Fridays. At the beginning of the week,
between 4 and 8 a.m., 40 to 60 pigs are
slaughtered, on the second day, from 4:30
a.m., between 6 and 15 it is cattle time. Not
only for the company‘s own needs, but also
for direct marketers and colleagues.
After stunning, the animal halves are ta-ken
to several pneumatic elevating work
platforms („jumbo platforms“), where the
hide and offal are removed and further
Luftgetrocknete Jorker (Bild o.) und Schlachtraum (u.). /
Air dried Jorker (Pic. up) and slaughtering area (below).
32 4/2022
Fotos: Fleischerei Rörhs, M. Theimer
Reportage
Report