Bild oben: Inotec Mischer IM Serie mit ineinandergreifenden Paddelwellen auf zwei Höhenniveaus. Bild rechts: Inotec 4-stufiger Schneidsatz. Vier Stufen sorgen für feineres Produkt bzw. erlauben es das Produkt gröber in den Zerkleinerer zu bringen. image above: Inotec mixer with interlocking paddles on two levels. right image: Inotec 4-stage cutting system. Four cutting stages produce a higher degree of fineness and make it possible to add coarsely ground meat to the cutter. stufen durch einen rotierenden Auswerfer unter-stützt. Das Besondere an Inotec Auswerfern ist eine weiße schwimmende Dichtung die den Spalt zwi-schen der letzten Lochplatte und dem Auswerfer selbst schließt. Mit diesem patentierten Auswerfer kann Inotec in der Regel eine Stufe gröber arbeiten als andere Maschinen auf dem Markt. Das sorgt für eine bessere Feinheit, eine höhere Maschinenleis-tung und für niedrigere Produktionskosten (grobe Lochscheiben sind billiger als feine Lochscheiben). Sowohl für Tier- als auch für Humannahrung kann mit mehr Schneidstufen der Zerkleinerungsprozess feiner abgestuft werden, das Produkt erfährt eine stärkere mechanische Aktion, woraus eine bessere Bindung resultiert (oft können Rezepturen mit vier Schneidstufen optimiert werden). Bei einer definier-ten Feinheit des Endproduktes kann das Vorbrät gröber gewolft in den Zerkleinerer zu kommen. Das sorgt für eine höhere Leistung der gesamten Pro-duktion. Wird von einer gegebenen Rohmaterial-körnung ausgegangen, kann das Endprodukt feiner verarbeitet werden. Um eine gewünschte Feinheit zu erhalten (damit das Haustier keine Knochen spürt) werden oft zwei Maschinen nacheinander angeordnet (Tandemanordnung). Ein Inotec Zerklei-nerer mit mehr Schneidstufen spart hier Investitions- und Betriebskosten weil nur ein Zerkleinerer die ge-wünschte Feinheit produzieren kann. Auf den ersten Blick ist das Thema Investion der Vorteil aber über die Nutzungsdauer ist die Betriebskosteneinsparung ist die wichtigere Größe – Zerkleinerungsmaschinen für die Tiernahrungsindustrie benötigen sehr hohen Motorleistungen und es werden weniger Verschleiß-materialien (Lochscheiben und Messerklingen) be- Continued from page 54 sumption, emulsions are the final product. These emulsions are filled into cans and are preserved or are formed into junks or meat balls, which together with a gravy are filled into cans, trays or bags and then undergo a heat treatment process. Homogeneous mixing Frozen raw materials mostly arrive in blocks on pallets. In most cases, the blocks are frozen togeth-er. Then frozen meat grinders are used. Rotating cutting drums are particularly efficient because they require less electric energy in order to reduce the blocks to pieces the size of half a fist. Fresh raw materials can be handled more easily and it is generally pumpable. In order to begin the pro-cess with equally standardised sizes and to rise the temperature of frozen raw materials, meat grinders can be used. Meat grinders are especially used, if the raw materials contains a lot of bones. Fresh, frozen raw materials (meat, poultry, fish, vegetables) are then blended with dry substances and water. The mixing technology used in pet food production mostly consists of meshing paddles installed on two levels Long and narrow mixers are ideal in this case because it is possible to install more paddles inside of the trough and because this design ensures that a mixing process happens over the entire length of the trough. The task of the mixer is to homogeneously blend the raw materials, dry ingredients and water. How-ever, mixers are also used to increase the tempera-ture of the ingredients, which in most cases is still very low due to the high proportion of frozen raw materials. In order to increase the temperature, the mixer can either be equipped with double-jackets or direct steam nozzles. High degree of wear and tear Following the mixing process, the pre-treated product is forwarded to cutting machines. In the production of pet food, pumps are used to forward the product. A funnel installed above the pump serves as buffer tank, which ensures that the mixer can be emptied continuously. There are generally two different types of cutting systems: 1) Systems working on a rotor-stator basis: In the-ses systems, one part of the set of blades rotates while the other part is fixed. Sets of blades are either made of steel rings that are equipped with several blades or several hole plates arranged in a row of alternately rotating and fixed plates. In the production of pet food, rotor-stator systems are less frequently applied than in food produc-tion because the raw material used for pet food contains a higher amount of calcium. Bones, sinews and cartilage cause a higher degree of wear and tear. Systems working with cutting rings are not suitable because during operation, the gap between the blades widens, which hampering the cutting process, leading to a continuous increase in the temperature of the product at the machine outlet because the product is cut less and less frequently. The result is a finished product that does not have the desired fineness. Similar things happen in ma-chines working with rotating and fixed hole plates. Here, the edges of the holes get blunt, which also results in a less effective cutting effect during op-eration. In this case too, the final product does not have the desired fineness. It can be summarised that rotor - stator systems do not offer the possibil-ity to readjust the set of blades during operation in order to compensate for the wear and tear. 2) Systems equipped with hole plates and knives: The hole plates are fixed while the blades that are mounted on special blade shafts rotate. The prod-uct passes through several subsequently arranged blade shafts and hole plates. It is important that the blades sit closely to the hole plates in order to nötigt. Verschleiß entsteht bei jeder Schneidaktion, vor allem je mehr Knochen, Knorpel und Sehnen im Rohmaterial enthalten sind. Inotec bietet als Herstel-ler von Zerkleinerern eine automatische, bediene-runabhängige Einstellung des Schneidsatzes sowie eine stetige Kompensation des Verschleißes wäh-rend der Bedienung. Dabei werden die Lochplatten in einem definierten Zeitabstand mit sehr hoher Prä-zision in Richtung der festpositionierten Messerköp-fen gefahren. Dieser Prozess läuft automatisch ab und wird vom Bediener nicht wahrgenommen. Das Ergebnis ist ein kontinuierlich feines Produkt, das eine gute Basis zur weiteren Verarbeitung darstellt. www.inotectechnology.com PETFOOD TIERFUTTER 56 2015 Foto: Inotec
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