Portrait - BE Maschinenmesser, Spreenhagen: Guter Schnitt und klare Zukunft / Good cut and bright future

FT_04_2013

Fotos: Sievers Guter Schnitt und Good cut and a bright future The medium-sized com- pany BE Maschinenmes-ser located in Spreen-hagen, some 50 km to the southeast of Berlin, has be-en established in 1993. Egon Ehrle, Strategy and Develop-ment Manager says: "In the beginning, we were a company of seven people. We had a lot of new ideas regarding techno-logical developments and we were the first ones to use laser technology to cut out machine knives. At that time machine knives used to be punched. To-day we are market-leaders in the field of bowl cutter knives" There are many reasons for the success of the small company. Kerstin Thomsen, Managing Director, Sales and Administra-tion who has also been part of the team for 20 years says: "We had a clear agenda from the ve-ry beginning: We only sell our products to machine manufac-turers OEMs and to our agents, but never to final customers." Clearly this strategy wouldn't have worked out without excel-lent machine knives. Thanks to a network of research institutes, a lot of own expert knowledge and an open ear for the needs of the market, BE Maschinenmes-ser has always been up-to-date. Kerstin Thomsen gives one ex-ample for this: "After we re- turned home from a trade fair in the USA in the 1990ies whe- BE Maschinenmesser verschiebt seinen 20. Geburtstag auf das nächste Jahr. Denn 2014 wird gleichzeitig die neue 3.000 m2 große Produktionshalle eingeweiht. BE Maschinenmesser delay their 20th anniversary until next year. The reason for this: In 2014 the new production hall with an additional surface of 3,000m2 is going to be inaugurated. eines Netzes aus Forschungs-einrichtungen, viel eigenem Fachwissen und einem offe-nen Ohr am Markt spürt BE Maschinenmesser immer den Puls der Zeit. Kerstin Thom-sen nennt ein Beispiel: „Als wir in den neunziger Jahren von einer Messe in den USA zurückkamen und dort verein-zelt Slicer vorgestellt wurden, haben wir danach gleich eine Arbeitsgruppe Slicer gegrün-det. Speziell dafür haben wir dann Perm Edge entwickelt, ein besonderes Verfahren zur Herstellung der Schneide. Bei Perm-Edge-Messern er-reichen die Kunden eine bis zu vierfach höhere Standzeit – verglichen mit Standard-messern – die Schneide und der Grundkörper sind hoch korrosionsbeständig.“ Egon Ehrle fügt hinzu: „Und für die Verzahnungen der Messer gab es noch keine Maschinen. Die haben wir erst entwickelt und gebaut. Heute können wir dank unserer eigenen Technik nicht nur die Messer herstel-len sondern auch solche ver- re a number of different slicers had been presented, we imme- diately started a Slicer workgroup. We then deve-loped Perm Edge, which is a blade manufacturing technolo-gy especially designed for this type of application. Perm-Edge blades provide our customers with operating lives four times longer than those of standard blades. The edges and the core are highly resistant to corros-ion." Egon Ehrle adds: "At that time toothing machines hadn't been developed yet. We were the ones who developed and designed the first models. Today our own technology al-lows us not only to manufacture blades but also to regrind them." The company already had to expand their production halls in 2000 and again in 2007. 2007 also saw the Powertools GmbH moving in on the premises. Managing Director Oliver Haack who is also the Pro-duction Manager of BE Maschinenmesser explains the synergy effects: "Powertools manufactures high-perform-ance tools for meat grinders. Depending on the type of meat grinder, our tools allow for a performance increase of 30 to 50%. As meat grinders are po-sitioned upstream of the cutter, the advantages for meat prod-ucers are obvious." Powertools is a specialist for customised Das mittelständische Un-ternehmen BE Maschi-nenmesser aus Spreen-hagen, etwa 50 km südöstlich von Berlin gelegen, wurde 1993 gegründet. Egon Ehrle, Leiter Strategie und Entwi-cklung, Prokurist, erzählt: „Als wir damals anfingen, waren wir sieben Mann. Wir hatten neue Ideen für Technologien im Kopf und waren dann die ersten, die Maschinenmesser gelasert haben. Damals war noch das Ausstanzen üblich. Heute sind wir Weltmarktfüh-rer bei Kuttermessern.“ Für den Erfolg des kleinen Unter-nehmens gibt es viele Gründe. Kerstin Thomsen, die auch be-reits seit 20 Jahren dabei und heute Geschäftsführerin Ver-kauf und Administration ist, sagt: „Von Anfang an hatten wir eine klare Zielrichtung: Wir verkaufen nur an die Ma-schinenhersteller und an die Vertretungen, jedoch nicht an die Endkunden.“ Aber ohne gute Maschinenmesser hätte diese Strategie natür-lich nicht funktioniert. Dank klare Zukunft


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