Fotos: Schad Füllen, Clippen & Hüllen Filling, Clipping & Casings Aus der Nische in die Welt Es war eine geniale Idee, die zur Schlaufenknot-maschine E 85 führte. „Damals wurden die ersten Maschinen nach Südtirol ge-liefert, heute sind sie weltweit im Fleischerhandwerk, in der Fleischwarenindustrie und im LEH im Einsatz“, erklärt der kaufmännische Geschäftsfüh-rer, Hans-Dieter Schad. Seit dem Tod des Firmengründers 2007 sowie seines ältesten Bruders Wilhelm 2009 lenkt er mit seinen Brüdern Christoph, der technischer Geschäftsfüh-rer ist, und Wolfram, eben-falls Handwerksmeis-ter, die Geschicke des Familienunternehmens im Vogelsberg. Als regio-nales Unternehmen ist es der Familie über die Jahre gelungen, sich ein weltwei-tes Absatzgebiet für ihre Maschinen zu erschließen. Netzeinziehgerät für Schinken und weitere Produkte. Net stuffing machine for hams and other products. 30 % der Aufträge stammen aus dem Ausland. Ca. 60 % der Kunden kommen aus der Industrie, die ihre Maschinen über Handelspartner erhalten, 40 % der Kunden sind Fleische-reien aus dem deutschsprachi-gen Raum und den Benelux- Ländern. Hinzu kommen Han-delsketten und Fachgroßhänd-ler. „Alle Betriebe, die Schin-ken oder Wurstwaren zum Räuchern herstellen, kommen From a niche into the world An ingenious idea lead to the construction of the looper machine E 85. “At that time, the first machines were exported to South Tyrol. Today they are used worldwide by butchers, in the meat processing indus-try and in the retail trade,“ Hans-Dieter Schad, business manger of the company, ex-plains. After the deaths of the company founder in 2007 and his older brother Wilhelm in 2009, he has been pulling the company‘s strings together with his brothers Christoph who is chief of technology and Wolfram who is an en-gineer as well. As a compa-ny connected to its region, the family managed to develop global markets for their machines. 30% of the orders come from abroad. About 60% of the custom-ers are industrial com-panies that purchase the machines from trade partners, 40% are butch-ers in the German speaking area and the Benelux coun-tries. Additional customers are retail chains and specialised wholesalers. “All producers of smoked ham and sausage products cannot ignore our ‘sewing machines for the meat producer’, which are unique and are an integral part of dai-ly production. It doesn‘t make a difference whether one, two or 20 machines are used,“ says Hans-Dieter Schad. User-oriented design The machine weighs 128kg, the basic model of the E 85 has the shape of a cube and is com-pletely made of stainless steel. “A piece of meat is placed on the machine table directly un-derneath the operating posi-tion of the needle. After push-ing the start button the needle and the string penetrate the piece of meat. The tying sys-tem immediately forms a knot. Then a double-knife severs the hanging loops. We use original Schad machine strings made 16 3/2014 Ob Speck, Lachsfilet oder roher Schinken – solche und viele andere Spezialitäten hängen an einer Schlaufe. Dass diese schneller und rationeller angebracht werden kann, ist auf den Pioniergeist des Mechanikermeisters Rudolf Schad, der gleichnamigen Firma, Anfang der 1960er-Jahre im osthessischen Hosenfeld zurückzuführen. Whether it is about bacon or raw ham – all of these and many other specialities are hanged on loops. That loops can be applied more quickly and efficiently is due to the pioneering spirit of the engineer Rudolf Schad of the company carrying his name. In the 1960s he developed his technology in the Hessian town of Hosenfeld.
FT_03_2014
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